To nie była zwykła wywiadówka.

„Żyj smacznie i zdrowo” to program, którego celem jest przekazanie uczniom szkół gimnazjalnych zasad prawidłowego i smacznego odżywiania, zachęcenie ich do pierwszych eksperymentów w kuchni i wspólnego, rodzinnego spożywania posiłków oraz zwrócenie ich uwagi na ważne problemy społeczne takie, jak marnowanie żywności, energii czy wody.
(www.winiary.pl/zyjsmacznieizdrowo)

25 lutego 2015 na zebraniu z rodzicami przedstawiliśmy wyniki półrocznej pracy nad projektem edukacyjnym realizowanym na podstawie materiałów Winiary: „Żyj smacznie i zdrowo”. W projekcie wzięła udział cała nasza klasa 2 a.

Podczas lekcji biologii oraz godzin z wychowawcą realizowaliśmy propozycje programowe „Żyj smacznie i zdrowo”. Szczegółowo omówiliśmy 10 zasad racjonalnego odżywiania się. Następnie podzieliliśmy się zadaniami projektowymi. Część z nas przygotowała i przeprowadziła wśród uczniów ankietę dotyczącą nawyków żywieniowych. Inni opracowywali przepisy kulinarne i przygotowywali potrawy. Pozostali wykonali plakat. Natomiast Julia i Patrycja w ekspresowym skrócie w formie prezentacji w programie Prezi przedstawiły wszystko, co wiemy o zdrowym odżywianiu i nie boimy się opowiedzieć.

Najlepszym pomysłem na przedstawienie efektów naszej pracy było przygotowanie poczęstunku dla rodziców podczas wywiadówki. Co było do jedzenia? Magda i Ala upiekły ciasteczka müsli. Zosia - ciasto z kaszy jaglanej. Natalia i Magda przyrządziły bruschettę z pomidorami. Karolina i Kinga przyniosły owocowe koreczki w polewie karmelowej, a Julia zrobiła przepyszną sałatkę z rukoli i oliwek.

Udało się! Rodzice byli zachwyceni nami, atmosferą, potrawami, naszą wiedzą o zdrowym odżywianiu, a także umiejętnościami występowania przed publicznością. My też byliśmy zadowoleni. Po pierwsze: bardzo dużo się nauczyliśmy. Po drugie: dowiedliśmy, że tworzymy zgrany zespół. Po trzecie: miło spędziliśmy czas z naszymi rodzicami.

Klasa 2a Gimnazjum w Celestynowie
z wychowawczynią S. Kościkiewicz-Gryc